Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZL

Tomáši, máš obecně pravdu, ale neviděl bych to tak černě jako soumrak naší civilizace. Křestanství a na něm vzniklá evropská civilizace a islám a jeho kultura a civilizace tady existují stovky a ještě více let vedle sebe a ani jedna nezanikla. Mění se jen poměr sil střídavě na jednu nebo na druhou stranu. Zdálo se, že euroamerická civilizace a její systém demokracie převálcuje všechno a převládne na celém světě, protože byl spojen s nespornými ekonomickými úspěchy, bohatství ropy v arabských zemích ten poměr zase trochu mění. Je otázka, na jak dlouho ?

Když si pomáháš různými přirovnáními z přírody, uprázdněná nika apod., tak můžeme také uvést, že tlak budí protitlak a to, co se v současné době děje, může snad naši společnost vyburcovat z apatie a letargie.

A pak, každá víra je trochu omezená a trochu slepá (to platí i o Tobě). Naštěstí vedle víry máme také rozum. A rozum mají i ti, kteří vyznávají islám (samozřejmě vždycky jde o míru mezi rozumem a vírou a teď bych byl nerad, kdyby mě někdo chytal za slovo, což se nabízí, kdyby vytrhl jen tuto jednu větu). 

A k tomu Fukuyamovi, napsat, že nastává či nastal konec dějin je dobrý titulek pro bulvár, pro bestseller, ale fakticky je to nesmysl, o kterém nemá smysl ani diskutovat.

0 0
možnosti
MR

Já to čtu následně, každá generace uznává jiné hodnoty, společnost se vyvíjí na precedentech tím co vytěsní a opomíjí, musí se s tím vypořádat a tak vznikne ponaučení, společenské normy, zákony a korekce. My se na to díváme prizmatem svého života, své země ale přeci jenom jiný vývoj byl ve Francii a v dalších bývalých koloniálních zemí. 

Prostě si idealizujeme svět a lidskou společnost. Korekci přenesl třeba rok 1848, 1918, 1945 ... .

Společnost vždy se musí adaptovat a řešit za pochodu společenské změny, změny v životním prostředí a geopolitickém světě i mentalitách lidí.

Vlastně se neděje nic co by civilizace neznala, jen je to v prizmatu našeho času života a tam kde jsme.

Zde jde čistě o korekci ve smyslu idealizace civilizace, kde jsme nepochopili různorodost společenství a etnik, jež jsou vlastně větve na evolučním stromě lidského druhu po století sociálního a humanistického inženýrství a to že Evropská kultura je jedinečná a nepřenositelná a je potřeba přestat s její expanzí a soustředit se na svoji civilizace, neboť svět je a bude vůči ní nepřátelský.

1 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Lékař, filosof

Seznam rubrik